miercuri, 28 martie 2012

Tabără baia de Aramă 4 - 9 iulie, Ziua a III-a


    Ziua a III-a debutează ca de obicei cu un mic dejun copios, cu trasarea unor sarcini, punerea în aplicare a unor sfaturi cu privire le excursiile din acea zi și, bineînțeles, îmbarcarea și deplasarea către primul obiectiv turistic propus a-l vizita dis-de-dimineață:  Peștera Ponoarele, Podul lui Dumnezeu și mai apoi, după-amiază, Mănăstirea Tismana. 
      Pentru început urmăm drumul ce însoțește în amonte Pârâul Bulba, ce izvorăște din peștera cu același nume, și mergem până în localitatea Ponoare, unde întâlnim un specialist dornic a ne împărtăși legendele locului. Dl. Borloveanu Dumitru.
      Cu răbdare și pasiune, acesta ne-a povestit legenda formării Podului lui Dumnezeu  oferindu-ne apoi detalii ale peșterii din imediata apropiere ...     După însușirea celor trebuincioase a fi ținute minte, hotărâm să vizităm puțin peștera pentru a mai veni de hac arșiței ce ne moleșise deja.  Coborâm  deci cu luare aminte poteca ce ne duce direct în gura hăului cel negru și răcoros.


      Intrăm în Peștera Ponoarele ...


    ... prilej cu care punem în funcțiune frontalele ce  așteptau cuminți în rucsaci ...
   ... bun și trepiedul la ceva:


     Cuprinși de frigul din peșteră, ieșim la soare să ne încălzim și unde o putem face mai bine decât deasupra ei, pe dealul de calcar, printre lapiezuri ...


Zătonul Mare


        ... în planul depărtat, Podul lui Dumnezeu ...Podul lui Dumnezeu
    


          După ce servim dejunul, pornim iar în călătorie, de această dată spre Mănăstirea Tismana, prețuit loc de reculegere și închinare ...


       Dumnezeu își face simțită prezența pretutindeni ...   ...  adevărat colț de rai ...
 În curtea mănăstirii, pe lângă sutele de flori minunate, avem plăcerea să admirăm câteva exemplare venerabile de aloe ...   ... beneficiem apoi de serviciile unei măicuțe ghid care ne relatează istoria lăcașului de cult ...

Toaca Mănăstirii Tismana


   ... către Peștera Sf. Nicodim ...


Intrarea zidită a peșteriiMănăstirea Tismana
Poarta de acces în mănăstire

     Mai ușori și curați sufletește acum, după ce am vizitat frumoasa mănăstire, ne retragem ușor la  pensiunea noastră primitoare ce ne aștepta cu bazinul de înot având apă proaspătă și foarte curată, cu terenul de fotbal și masa de ping-pong, cu cina aburindă și, nu în ultimul rând, cu seara de dans.

Bazinul de înot, proprietatea pensiunii
      Cum nu am stare, pănă să fie servită cina dau o fugă până în cimitirul de peste drum în căutarea semnelor rămase peste veacuri. În dosul bisericii celei mari și noi, găsesc micuța biserică veche, construită din lemn, boațe și furci de lemn în anul 1625.
      Pereții exteriori mai păstrează încă pictura exterioară, culoriile fiind vii și destul de bine păstrate. Pe alocuri, crăpăturile pereților arată vechimea lăcașului și încăpățânarea de care dă dovadă împotriva veacurilor care au fost și care or să mai  vină  ...Mamă și fiică, deopotrivă de-o credință!

        Seara își face simțită prezența învăluind sub aripile ei plaiurile mănoase ...  


       -  Discoteecăăăă!           Unii mai joacă un tenis încă ...             ... apoi dăm stingerea. Ziua  următoare vom  merge la ștrand. La Băile Herculane! Uraaa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu